Μία ομάδα 10 κοριτσιών, 13 έως 15 ετών κατάφερε να βγει νικήτρια στον ετήσιο διαγωνισμό ρομποτικής ανάμεσα σε 300 αγόρια από διάφορες χώρες της Ασίας, κερδίζοντας 15 βραβεία σε 34 κατηγορίες. Η νίκη αυτή έχει ακόμα περισσότερη αξία αφού η ομάδα δημιουργήθηκε μόλις ένα χρόνο πριν.

Η καθηγήτριά τους, η οποία διδάσκει Μαθηματικά και Τεχνολογία και δεν είχε προηγούμενη εμπειρία με τη ρομποτική, λαμβάνοντας μια πρόσκληση για έναν διαγωνισμό ρομποτικής αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα κοριτσιών τα οποία θα ενδιαφερόντουσαν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα.

Μετά από δύο μήνες προετοιμασιών η ομάδα πήρε μέρος στον ασιατικό διαγωνισμό Μαθηματικών και Μηχανικής του 2015 όπου και βγήκε δεύτερη. Μία από τις μαθήτριες δήλωσε ότι η θέση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες τόσο της ίδια της ομάδας για το τι μπορούσαν να καταφέρουν όσο και της διοργάνωσης για μία ομάδα αποτελούμενη μόνο από κορίτσια. Η θέση αυτή αποτέλεσε κίνητρο για να συνεχίσουν να ασχολούνται και να πετύχουν ακόμα περισσότερα.

Το σχολείο, το οποίο είναι θηλέων, συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ινδονησίας αφού πέρασε στα προκριματικά της Σιγκαπούρης όπου κατέλαβε την πρώτη και τη δεύτερη θέση.

Το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν για το World Robot Games ήταν μία αποστολή αντιμετώπισης καταστροφών. Μετά από πολύ συζήτηση και πολλές ιδέες, οι ομάδα δημιούργησε τρία είδη ρομπότ εύρεσης και διάσωσης. Ένα ρομπότ το οποίο ανακτά, σπρώχνει και τραβά αντικείμενα, ένα ρομπότ «σούμο» που μπορεί να μετακινήσει μεγάλα εμπόδια και ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να ακολουθήσει χάρτες και να εντοπίσει άτομα που έχουν παγιδευτεί ή αιχμαλωτιστεί.

Στον τελικό της Σιγκαπούρης στον οποίο πήραν μέρος  327 μαθητές από πέντε χώρες της Ασίας βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέα προβλήματα. Η πίστα του διαγωνισμού είχε κλίση και η ομάδα αναγκάστηκε να ξενυχτήσει για να τροποποιήσει τα ρομπότ της ανάλογα. Ωστόσο μετά από δοκιμές και αλλαγές τα κατάφεραν και την ώρα του διαγωνισμού κατάφεραν να στρέψουν όλα τα βλέμματα πάνω τους.

Στο τέλος κέρδισαν τρία χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια και δύο χάλκινα καθώς και οκτώ βραβεία επιδόσεων, επιπλέον κέρδισαν και το βραβείο ικανότητας επίδειξης και επιμονής.

Στο τέλος μία από τις μαθήτριες δήλωσε ότι ένιωσαν ωραία που κατάφεραν να κερδίσουν τα αγόρια καθώς όλοι πιστεύουν ότι είναι ένας τομέας στον οποίο υπερτερούν.

Το σχολείο σκοπεύει να συνεχίσει να ασχολείται με τη ρομποτική με την ομάδα πλέον να αποτελείται από 35 άτομα.

http://www.straitstimes.com/si…