Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (http://codeweek.eu/) θα πραγματοποιηθεί και φέτος από τις 15 έως και τις 23 Οκτωβρίου με χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, ενήλικες και καθηγητές να λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις προγραμματισμού. Εκδηλώσεις θα γίνουν σε 46 χώρες εντός και εκτός της Ευρώπης σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, εταιρίες τεχνολογίας και άλλους ψηφιακούς χώρους. Ο σκοπός είναι οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν με τον προγραμματισμό. Το 2015 περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άτομα έλαβαν μέρος σε πάνω από 7500 εκδηλώσεις.

Ο προγραμματισμός είναι ένα σύνολο οδηγιών οι οποίες είναι κατανοητές από τους υπολογιστές. Όταν κάποιος γράφει κώδικα, γράφει οδηγίες για λογισμικό ή για μία εφαρμογή ή για ιστοσελίδες ή και για προγράμματα σε καθημερινά αντικείμενα όπως τηλέφωνα, ρολόγια, αυτοκίνητα κτλ. Όλο και περισσότερα επαγγέλματα απαιτούν προγραμματισμό και ψηφιακές δεξιότητες, ωστόσο παρά τους υψηλούς δείκτες ανεργίας στην Ευρώπη, υπάρχουν αρκετά κενά στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΤΠΕ). Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει έλλειψη 725.000 επαγγελματιών ΤΠΕ το 2020 αν δεν γίνουν κάποιες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτή τη χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του κώδικα συνεργάζεται με ένα δίκτυο 65000 δημοσίων βιβλιοθηκών, οι οποίες θα οργανώσουν εργαστήρια σε βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη. Μερικοί από τους υποστηρικτές είναι η Google, η οποία θα είναι χορηγός σε 45 εκδηλώσεις σε 28 χώρες, το MIT Media Lab που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό οδηγό και ένα βίντεο για το Scratch, η Lego Education η οποία προσφέρει δωρεάν το λογισμικό Lego Mindstorms Education EV3 καθώς και πολλές άλλες εταιρίες οι οποίες προσφέρουν δωρεάν μαθήματα κώδικα.

Ειδικά για να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των σχολείων σε σχετικές δραστηριότητες, δημιουργήθηκε το CodeWeek4All challenge, το οποίο προκαλεί τα σχολεία να δημιουργήσουν μαθήματα προγραμματισμού για τους μαθητές. Τα σχολεία τα οποία η συμμετοχή θα φτάσει το 50%, θα λάβουν ένα πιστοποιητικό αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Andrus Ansip, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, είπε: “Προσκαλώ όλα τα σχολεία να πάρουν μέρος στο CodeWeek4All challenge. Είναι σημαντικό για τους νέους ανθρώπους να καταλάβουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα με προγραμματισμό. Στο κοντινό μέλλον το 90% των επαγγελμάτων σε τομείς όπως η μηχανική, η λογιστική, η νοσηλευτική, η ιατρική, οι τέχνες, η αρχιτεκτονική και πολλοί άλλοι θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες περιλαμβάνουν βασικές δεξιότητες προγραμματισμού”.

O Günther H. Oettinger, Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, είπε: “Οι ψηφιακές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου και του προγραμματισμού, είναι σημαντικές για τις επιχειρήσεις. Digital skills, including coding, are important for businesses. Το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων (Gigabit Society), το οποίο η Ευρώπη προσπαθεί να υλοποιήσει, χρειάζεται ικανά άτομα για να φτιάξουν επιτυχημένεςυποδομές για το μέλλον. Θα ενθάρρυνα κάθε άτομα να προσπαθήσει και να δοκιμάσει να γράψει κώδικα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Μπορεί να το βρουν ενδιαφέρον και να τους βοηθήσει και επαγγελματικά.”

https://ec.europa.eu/digital-s…

Η Υδρόγειος συμμετέχει στην Εβδομάδα Κώδικα και την Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Οκτωβρίου οι μαθητές μας θα ασχοληθούν περισσότερο με τον προγραμματισμό ρομποτ Lego Mindstorms, Lego WeDo και Vex. Πιο συγκεκριμένα, οι αρχάριοι μαθητές θα προγραμματίσουν τα ρομπότ τους να κάνουν τα δικά τους πρωτότυπα σχέδια ενώ οι πιο προχωρημένοι μαθητές θα λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό με τα Vex καθώς και πώς να συνδέσουν δύο ρομπότ με τη βοήθεια του bluetooth έτσι ώστε το ένα ρομπότ να λειτουργεί σαν τηλεχειριστήριο για το άλλο.

Περισσότερες πληροφορίες εδω.